Setkání veteránů Dalečín 2009

Krásné páteční odpoledne posledního týdne v srpnu společně s blížící se sobotou a nedělí bude pro několik milovníků historických automobilů příležitostí, kdy vyjedou ze svých garáží. Obec Dalečín na moravské vysočině se stala cílem setkání příznivců značky BMW. Pamětihodnosti obce poukazují na její dlouhou historii, která zasahuje do raného středověku. Dodnes je možné přímo v obci navštívit zříceninu hradu, nedaleký tzv. zámek nebo farní kostel, zasvěcený Svatému Jakubovi Většímu, patronu horníků, který pochází z poloviny 14. století. Krásné prostředí, romantika rázné přírody Vysočiny skvěle koresponduje s nedalekou Vírskou přehradou.

Ve zpětném zrcátku kontroluji obrysy zeleného BMW 328, které na mě občas dotírá a tak už po mnohokráte zažíváme s dlouholetým přítelem tu radost z jízdy, kterou poskytují jen vozy BMW. Musím trochu přidat, zvlášť v blížícím se kopcovitém terénu, abychom si toho užili. Přidávám plyn a jen koutkem oka sleduji otáčkoměr, aby se ručička přece jenom příliš nepřehoupla do maxima. Motor jde skvěle a cítím jeho chuť do života. Sluncem prozářené úseky lesů se střídají s tančícími horizonty vrchoviny. Netrvá dlouho a návěstí na směrové tabuli nás náhle žene strmým kopcem dolů. Kousek lesem a náhle Dalečín. Po chvíli váhání typujeme správnou odbočku, spěšně řadím jedničku a úzkým stoupáním nás na konci cesty vítá otevřená brána bývalé Jaroškovy vily v Dalečíně. Důstojné zázemí pro setkání veteránů. Dobová atmosféra, výjimečnost zachovalé funkcionalistické vily a stará auta jdou skvěle dohromady.

První procitnutí do sobotního rána nevěstí nic dobrého. Jemné šumění znamená jen jediné. Venku prostě prší. Kdo zažil jízdu v otevřeném autě, zvláště v  BMW, bude zřejmě nadšen. I přesto, že v něm není žádné místo, proudící vzduch vás vždy notně pocuchá a během cesty si pamatujete každou nerovnost. Ona pověstná radost z jízdy je v bezprostřednosti, kterou člověk zažívá. Dostatečný výkon motoru a skutečně na svou dobu mimořádné jízdní vlastnosti, znamenají i v současnosti nevšední zážitky. Poněkud jinak je tomu v dešti. „Sportsmani“ jezdí bez střechy, až pokud to jde. Kupodivu při jízdě do auta neprší. Vše si však vynahradíte na první křižovatce. Jakmile zastavíte, užíváte si deště naplno. Pokud nasadíte střechu, dobrovolně vstupujete do intimního prostoru, ve kterém už není vůbec žádné místo, do stran je zbytečné se dívat a před sebou máte jen úzký průzor čelního skla, které občas zprůhlední výseče stěračů. Tedy, kupředu.

Za vydatného deště se vydala kolona veteránů na cestu kolem Vírské přehrady. První zastávkou byla návštěva přehradní hráze a jejího podzemí. Škoda, že doposud interiéry odolaly ambicím filmařů, protože se jedná o místo jako stvořené pro nějaký sci-fi horor. Dále následovala cesta krajinou Vysočiny s cílem na rozhledně v obci Karasín.  Přes deštivé počasí krásný zážitek. Návštěva muzea historických vozidel v Dolní Rožínce a závěr dne na zámku v Kunštátě na Moravě. Počasí se umoudřilo a zpáteční cesta do Dalečína proběhla bez problémů.

S větrem ve vlasech dorážíme do cíle, tedy opět do zahrady Jaroškovy vily. Atmosféra místa, které vytvořilo tak stylové prostředí pro několik veteránů, je zvýrazněna nepřehlédnutelnou vůní opékaného prasátka. Předzvěst společenského večera a také několika chvilek k setkání s přáteli, kde společným jmenovatelem je u všech láska ke starým automobilům. Dlouho připravovaným překvapením večera byla prezentace nově zrenovovaného BMW 327.

Prosluněné nedělní ráno bylo přípravou na cestu domů. Končí pěkný víkend, zážitky spojené s radostí z jízdy se starými auty a setkání s přáteli.

Kontrola vody, oleje, benzínu v nádrži a potom se nasoukat do úzkého prostoru pro řidiče a přitom nezapomenout na spolujezdce. Otevřít kohout benzínu, vytáhnout sytič, snížit předstih zapalování, protočit motor, aby nasál směs, zapnout zapalování a start.

Tak šťastnou cestu a příště na shledanou.

 

Foto: Peřan, Unzeitig, Hrubý