V letošním roce se konalo opět setkání příznivců historických automobilů BMW v Brně. Stalo se již téměř tradicí, že do programu patří cíl v Dalečíně. Díky pochopení a snad i jistému fandovství pana ředitele firmy Gama Group, a.s. Dalečín, našli své zázemí příznivci značky právě v malebném koutě Vysočiny, v místě nejen krásné přírody, ale i v objektu funkcionalistické vily původního majitele Gustava Jaroška. Vila byla postavena podle plánů architekta Ludvíka Hilgerta a dodnes si nese kouzlo dobové atmosféry s dochovanými detaily stavby a duchem místa samotného.

Akce byla naplánována na zářijový víkend s programem, který zahrnoval sraz v Renocaru, prodejně BMW, která po dvě desítiletí úspěšně reprezentuje značku. Počasí rannímu setkání příliš nepřálo, ale jak to často bývá, vše se vyjasnilo, tedy i déšť ustal a všichni zúčastnění si mohli užívat setkání mezi současnými modely BMW vystavenými v přehlídkové síni firmy a historickými modely, které byly k vidění na přilehlém parkovišti. A bylo na co se dívat. V jedné řadě se sešly BMW 315/1, BMW 319/1 v provedení roadster i  coupé s karoserií Wendler, BMW 327, BMW 327/28, BMW 328 a další značky Mercedes, Citroen, DKW, Tatra a  Chrysler.

Další zastávkou bylo letiště Herbst Aero v Brně Tuřanech, kde si svůj zasloužený obdiv užívalo letadlo L-200 Morava. Několik vyhlídkových letů se stalo odměnou pro spřízněné duše historie letectví, včetně ukázky historického letounu Bucker 131 Jungmann, jehož přítomnost navodila atmosféru doby před mnoha lety.

Zcela netradiční zastávkou byla návštěva brněnské vily Tugendhat. Památka mezinárodního významu představuje dnes ukázku díla architekta Ludwiga Miese van der Rohe, který v roce 1930 pro manžele Tugendhatovy vykouzlil nadstandardní dům, který neměl ve své době obdoby. Zdařilá rekonstrukce jej vrátila na výsluní zájmu veřejnosti a bylo opravdu co obdivovat. Setkání této mimořádné architektury a historických automobilů vytvořilo neopakovatelnou atmosféru své doby.

 

Krátký sen však brzy skončil a následovala cesta z Brna na Vírskou přehradu s podzimní kulisou probarvených stromů a cílem v Dalečíně. Cestování s veteránem je samo o sobě zážitkem. S bezprostředností větru ve vlasech u otevřených karoserií a burácejícím strojem, kde si řidič užije své.

Letošní setkání bylo spojeno nejen s premiérou BMW 319/1 coupé, BMW 327/28 a Chrysler 70, tedy prvními jízdami po renovaci, ale také s oslavou narozenin, ve dvou případech hodně kulatých. Nezbytný večírek s občerstvením byl tedy nejen příjemným zakončením akce, ale i jakousi společenskou událostí.

Následující ráno bylo rozloučením a cestou domů. Zkontrolovat kapalinu v chladiči, olej v motoru, vsoukat se do sedadel a nashledanou příště.